Kennel Shan-Aran
Kuulumiset 2009
Kuulumiset 2008
Aiemmat kuulumiset

Kuulumiset 2010

Lokakuu
19.10.2010 B-pennut saavuttivat tänään "maagiset" 2-vuotta ja nyt on näyttelysaralla siirryttävä avoimeen luokkaa. Tämä tarkoittaakin sitä, että useammalla pennulla, eli BeeJiillä, Elsalla, Kajsalla, Pomolla ja Rikulla on mahdollisuus saavuttaa FI MVA-arvo seuraavassa näyttelyssään, johon ovat ilmoitettuja.
Jäämme mielenkiinnosta katsomaan, että kenelle tämä valionarvo ensimmäisenä "lankeaa".

Laitetaan tähän vielä alle onnittelut kaikille pentusille tasapuolisesti....

Lisäksi kävin "varkaissa" Pomon omilla sivuilla ja haluan omilla sivuillamme esitellä, kun Pomo on saanut jälleen synttärikakkua. Synttärikakkua ei ole meidän tytöille tarjoiltu koko aikana, ei vuoden eikä kahden vanhana.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Elokuu
22.08.2010 Heinolasta kantautui korviimme upeita tuloksia
Heinolan kaikkien rotujen näyttelyyn oli B-sarjalaisista ilmoittautuneet mustat pojat.
Tuomarina toimi Vija Klucniece Latviasta. Itse emme juuri tuomarista johtuen olleet ilmoittaneet omista tytöistämme sinne ketään, mutta onneksi Riku ja BeeJii pitivät yllä Shan-Aran pentusten mainetta niittäen näyttelyssä erinomaisia tuloksia.
Eli nuorten luokassa ei tällä kertaa kilpaillut muita uroksia kuin BeeJii ja Riku. Riku oli tälläkin kertaa enemmän tuomarin mieleen ja sijoittui luokassa ensimmäiseksi. Molemmat pojat palkittiin kuitenkin laatuarvostelussa ERInomaisella. BeeJiin arvostelun jo kuulinkin, mikä oli kyllä hyvä. Uskon, että Rikun arvostelu on vieläkin parempi, koska voitti veljensä.
Paras Uros-kilpailussa pojat sijoittuivat toiseksi ja kolmanneksi valiourosten väliin. Lisäksi Riku sai kuudennen (6) sertin ja BeeJiin varasertikin oli jo kolmas (3).
Onnittelumme Jatalle ja Kurrelle, sekä Briitalle ja Jarmolle poikien hienosta päivästä Heinolassa. Kasvattajat saavat olla onnellisia tuollaisista tuloksista.

Tulokset vielä viralliseen muotoon kirjoitettuna:
Tuomari: Vija Klucniece Latvia:
Shan-Aran Bediasite, BeeJii: NUO ERI NUK 2 PU3 VASERT
Shan-Aran Billitonite, Riku: NUO ERI NUK 1 PU2 SERT

15.08.2010 Edelleen lämpöistä ja "juoksevia tyttöjä"
Lämpöaalto tuntuu pysyvän täällä etelässä edelleen, toki itse ottaisin mielelläni vastaan jo hieman viileämpiäkin ilmoja. Lohjalla ollut eilinen ukonilmakaan ei puhdistanut lainkaan ilmaa, vaan iltapäivälläkin mittarilukema varjossa oli 28º.
Nyt meidän koirilla on kolmen viikon näyttelytauko, seuraavat näyttelyt ovat vasta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Helsingissä ja Targu Muresissa.
Päivitetään kuitenkin eiliset Raisiossa olleen Turun elonäyttelyn tulokset.

14.08.2010 Rio de Raisio ja Turun elonäyttely
Joskus, varsinkin viikonloppuisin, kun "pitää" lähteä näyttelyreissuille, pohtii, että onko tämä ihan järjellisen ihmisen harrastus.
Herätyskello soi varsin epämieluisaan aikaan, eli neljältä aamusella. Ensin koirien kanssa lenkille, itselle aamupala, koirille aamupala ja näyttelykamat kasaan, sitten kello olikin jo lähellä puolta seitsemää ja oli startattava auto kohti Raisiota.
Aikataulussa Chow Chowt oli laitettu alkamaan klo 9.00, joten Raisiossa oli oltava siinä kahdeksan maissa. Matkaan meiltä kului aikaa noin puolisentoista tuntia. Raisiossa olimme siis kahdeksan kieppeillä ja saimme auton suhteellisen lähelle näyttelyaluetta. Sitten alkoi tavaroiden purkaminen autosta ja koirien ottaminen ulos ja suuntaaminen näyttelyaluetta kohden. Jätimme suosiolla autoon näyttelyteltan, koska emme uskoneet "viihtyvämme" näyttelyssä kovinkaan pitkään ja ihan kehän viereen ei telttoja saanut edes pystyttää. Saimme kuitenkin koirien häkit kehän laidalle ja koirat häkkeihin. Seuraavaksi aloin tutkia luettelosta muiden chowien nimiä ja luokkia, joissa koirat esiintyisivät. Taasen kerran oli niin, että Kajsa ja Elsa kilpailisivat nuorten luokassa keskenään ja Milla yksi veteraaniluokassa. Morris oli myös ilmoitettu veteraaniluokkaan, mutta tytöillä alkaneiden juoksujen takia oli "ukin" jäätävä tällä kertaa kotiin, tämä kerrottakoon siitä syystä, ettei joku luule Morriksen sairastuneen.
Näyttely järjestettiin Vaisaaren koulukeskuksen aluella. Ainoa miinus, jonka näyttelystä voisin antaa, oli se, että suurin osa kehistä oli laitettu hiekkakentälle, jossa hiekkapölyä riitti enemmän kuin kylliksi. Sillehän ei mitään voinut.
Tuomariksi Choweille oli merkitty Marja Talvitie (siis tuomari oli tiedossa jo ilmoittautumisvaiheessa), joka tunnetaan tarkkana tuomarina. Vielä kun kehässä oli harjoitusarvotelijana Jussi Liimatainen, tiesimme, että arvostelu olisi vieläkin tiukempaa. Toki ilmoittautuessa tämän tiesimme ja juuri tämän tuomarin arviota koirillemme olimme hakemassa.
Ensin kehässä pyörähtivät pennut, yksi urospentu ja yksi narttupentu. Seuraavaksi alkoivat sitten virallisissa luokissa urokset, joita oli yksi avoimessa luokassa ja yksi valioissa, sitten olikin narttujen vuoro. Ensin junioriluokan narttu ja sillä aikaa piti viimeistään olla meidän pikkuneidit valmiina menossa kehään. Kehässä ensin oli Elsan vuoro ja Elsa sai ensimmäisenä narttuna ERInomaisen, tässä kohtaa vaihdoimme Petrin kanssa koiria ja Petri esitti sitten Kajsan. Kajsa sai myös arvostelussa ERInomaisen ja oli kilpailuluokan vuoro. Tässä kisassa Elsa veti pidemmän korren Kajsan jäädessä toiseksi. Eli tänään oli Elsan vuoro olla ensimmäinen. Avoimen luokan nartuista kumpikaan ei saanut eriä, joten sitten oli Millan vuoro, tässä vaiheessa en uskonut Millan saavuttavan eriä, koska Milla ei ole mitenkään "jalkava" narttu, mutta epäilykseni oli turha. Milla siis saavutti myös ERIn ja oli rodun paras veteraani.
Tässä vaiheessa olikin sitten saatava yksi ihminen meidän lisäksi kehään esittämään yhtä tytöistämme. Kehään lähdettiin sijoittumisjärjestyksessä ja tuomari sanoi kehän kerran kierrettyämme, että turha sitä on järjestystä vaihtaa, eli Elsa oli PN1, Kajsa PN2 ja Milla PN3. Vuorossa oli enää rodun parhaan valinta, johon osallistui valio uros ja meidän Elsa. Tässäkin kisassa Elsa sai pidemmän korren ja voitti rodun, VSP oli China Young's Mr Manolito.
Sitten alkoikin pitkä ja puuduttava odotus, kello tuskin oli kymmentäkään, kun kehä oli ohi ja isot kehät olivat merkitty alkavaksi noin klo 16.00. Ajattelimme kuitenkin jäädä niitä odottelemaan, vaikka emme uskoneetkaan menestykseen isoissa kehissä. Onhan se kuitenkin rodun esille tuomista, kun kehässä käy näyttäytymässä.
Haluamme vielä esittää; Suurkiitokset Heli Sälkelle Millan esittämisestä PN-kehässä.

Ja taas tulokset virallisemmin..
Tuomari: Marja Talvitie
Shan-Aran Birmite, Elsa: NUO ERI NUK 1 PN1 SERT ROP
Shan-Aran Buergerite, Kajsa: NUO ERI NUK 1 PN2 VASERT
Chow-Magic Gardens Ghost, Milla: VET ERI VEK 1 PN3 ROP-VET

08.08.2010 Helle saapui taas... Mittarin lukemat näyttävät yli kolmeakymmentä astetta ulkona. Onneksi sisällä on viileämpää, onneksi saimme hankittua ja asennutettua ilmalämpöpumpun kesäkuun alussa.

Ja sitten päivityksiin. Elokuun ensimmäistä päivää vietettiin lämpimässä, mutta ei kuitenkaan helteisessä merkeissä Kirkkonummen Majvikissä. Paikka tuntui todella soveliaalta erikoisnäyttelyn pitoon. Kehä oli ns. lentopallokentällä ja puut varjostivat paikkaa koko päivän kivasti, koska paikka oli vielä meren rannalla, niin meri antoi hieman viilennystä. Jotkut uskaliaammat, lähinnä lapset, kävivät viihdyttämässä itseään uimalla.

Näyttelyssä viralliset luokat arvosteli saksalainen kasvattajatuomari Henning Schenk, kennel Hong Tou Shan. Itse näyttely sujui meidän koirilta, kuten meidän kasvateiltamme erinomaisesti. Ainoastaan BeeJii ja Kajsa saivat laatuarvostelussa erittäin hyvän, muiden saadessa erinomaisen. Pomo voitti nuorten luokan, Rikun ollessa neljäs. Hienosti meni pojilla. Morris kilpaili ensimmäisen kerran veteraaniluokassa ja ylipäätään osallistui näyttelyyn melkein kahden vuoden tauon jälkeen. Morris oli ainoa kilpailija veteraaniuroksissa ja näin ollen voitti sen erinomaisella.
Paras Uros-kilpailuun osallistuivat kaikki erinomaisen saaneet urokset, mutta niille sijoille ei ollut meidän koirilla asiaa. Pomo jäi sijoittumatta, mutta palkittiin varasertillä. Upeaksi Pomon saavutuksen tekee se, että ainoastaan yksi avoimen luokan uros ja kolme valioluokan urosta meni Pomon edelle. Uroksia arvosteltiin kaikkiaan 31 virallisissa luokissa.
Sitten tulikin tyttöjen vuoro. Nuorten luokassa Sini ja Elsa saivat siis erinomaiset ja sijoittuivat luokassa vielä siten, että Elsa voitti ja Sini oli neljäs. Milla tuli kehään sitten veteraaneissa ja sai myös laatumaininnan erinomainen. Kilpailuluokassa Milla joutui taipumaan sijalle kaksi. Voitto meni nartulle, joka oli neljätoista vuotias. Tuomari siis sijoitti koirat ikäjärjestykseen, ei niinkään ulkonäön mukaan. Kuten uroksissa, niin nartuissakin kaikki erinomaisen saaneet sijoittuneet koirat osallistuivat Paras Narttu-kilpailuun. Tuomari valitsi näistä jatkoon voittajat kaikista muista luokista paitsi veteraaneista.
Elsan lopullinen sijoitus oli näin ollen PN4, siinä joukossa todella saavutus, sillä virallisiin luokkiin osallistui kaikkiaan 37 narttua. Lopuksi narttujen jälkeen valittiin vielä paras veteraani. Tämän kisan voitti myös näyttelyn vanhin narttu, joka on Morriksen isoäiti, Morriksen jäädessä VSP:ksi.
Petri osallistui vielä epäviralliseen parikilpailuun Morriksen ja Kajsan kanssa ja tästä tuli voitto kotiin, eli olivat ROP-pari. Parikilpailuun sai osallistua saman omistajan uros ja narttu. Meillä nuo edellämainitut ovat vielä sukua, eli Morris on Kajsan isoisä.
Pomo ja Elsa kilpailivat kiertopalkinnosta "paras lyhytkarvainen", jossa pidemmän korren vei Pomo, Elsan ollessa VSP lyhytkarvainen.
Kiitos kaikille kasvattien omistajille mukana olosta ja anteeksi, että keskityin enemmän kuvaamiseen kuin seurustelemiseen.

Tulokset vielä virallisesti...
Tuomari: Henning Schenk, Saksa
Ensin pojat
Shan-Aran Bediasite, BeeJii: NUO EH
Shan-Aran Billitonite, Riku: NUO ERI NUK 4
Shan-Aran Bixbite, Pomo: NUO ERI NUK 1 VASERT
Jansagin Morris, Morris: VET ERI VEK 1 VSP-VET
Sitten tytöt
Shan-Aran Basanite, Sini: NUO ERI NUK 4
Shan-Aran Birmite, Elsa: NUO ERI NUK 1 PN4
Shan-Aran Buergerite, Kajsa: NUO EH
Chow-Magic Gardens Ghost, Milla: VET ERI VEK 2


Veli ja sen sisko palkittuna parhaina lyhytkarvaisina


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Heinäkuu
28.7.2010 Mätsärissä Koneen kentällä Helsingin Munkkivuoressa
Kävimme Helsingissä Koneen kentällä järjestetyssä Match Showssa harjoittelemassa silmällä pitäen viikonlopun erikoisnäyttelyä.
Mukaan koiristamme otettiin Morris, joka ei pariin vuoteen ole käynyt minkäänlaisessa näyttelyyn liittyvässä toiminnassa osallistumassa, samoin otettiin pikkulikat mukaan ihan harjoittelun vuoksi. Ilma oli hikinen ja kuuma, joten koirat olivat melko kovilla. Kaikkiaan olimme matkalla melkein kahdeksan tuntia. Ilmoittautuneita oli kaikkiaan 339 koiraa. Huima määrä.
Itse olin lupautunut kehäsihteeriksi, kun pyydettiin, koska mätsärin järjestäjät halusivat, että kehikset olisivat päteviä, koska tuomareina rotukoirilla oli viralliset ulkomuototuomarit.
Itse työskentelin Päivi Valakarin kehässä, jossa arvosteltiin pienet pennut. Tähän luokkaan oli ilmoittautunut 65 pentua monesta eri rodusta.
Petrille siis lankesi kehien välissä juokseminen, sillä kaikki kolme koiraa oli ilmoitettu isoihin koiriin, jotka arvosteli Elina Haapaniemi ja Morris vielä veteraaneihin, jotka arvosteli Sanna Vakkilainen.
Isoissa koirissa kaikki kolme saivat punaisen nauhan, joten Petrin piti etsiä ihmiset esittämään tyttöjä, koska itse ei voinut viedä kolmea koiraa punaisten loppukilpailuun. Menestystä ei enää tullut, mutta kokemusta sitäkin enemmän.
Veteraaneissa Morris voitti parinsa ja sai punaisen nauhan, sekä sijoittui toiseksi kaikkien punaisten nauhojen saaneiden veteraanien joukosta. Samoin molemmat tuomarit olivat kehuneet Morriksen kuntoa ja ulkonäköä, että eipä pappaa ikä paina, eikä ikä näy. Lisätään tähän väliin vielä Pasi Apajalahden ottama kuva Petristä ja Morriksesta. Kiitos Pasille kuvasta.

24.07.2010 Helsingin kaikkien rotujen näyttely
Aamu valkeni hieman sateisena, mutta muuten mukavan viileänä, poiketen viime aikaisista lämpötiloista.
Päätimme lähteä Petrin kanssa katsomaan näyttelyä Helsinkiin ihan vain turisteina. Koiria ei meiltä ollut lainkaan ilmoitettu ko. näyttelyyn. Kasvateistamme näyttelyyn oli ilmoitettu kaikkiaan kolme koiraa, eli BeeJii, Riku ja Sini.
Sinille tämä näyttely oli ensimmäinen sitten viime vuoden syyskuun, eli 10 kuukautta väliä edelliseen näyttelyyn. Tästä tauosta ei ollut kuin hyötyä, sillä Sini on kehittynyt valtavasti tänä aikana ja on nyt valmiimpi pärjätäkseen näyttelyissä.
Tuomarina näyttelyssä Choweilla oli Elina Haapaniemi, joten tiedossa oli, että jos ERIn saa, niin siihen on oltava todella tyytyväinen.
Pojat siis ensimmäisenä koitokseen. Riku voitti luokan erinomaisella ja BeeJii sai arvostelussa erittäin hyvän ja oli luokassa toinen, EH:stä huolimatta BeeJiin arvostelu oli hyvä, ainoastaan toivottiin ajan tuovan lisää massaa. Paras Uros-kilpailussa Riku saavutti sijan kaksi ja lisänä otti vastaan varasertin. Hieno saavutus, onnea omistajille.
Poikien jälkeen vuoron sai Sini. Sini esiintyi hienosti ja päätti heiluttaa häntäänsä tuomarille. Sini ilmeisesti luuli, että tuomari oli tullut vain ja ainoastaan häntä varten paikalle... Lopulta Sini sijoittui vielä Paras Narttu-kilpailussa ensimmäiseksi ja vastaanotti ensimmäisen sertin ja oli lopuksi vielä VSP. Lämpimät onnittelut Kirsille ja Mikalle Sinin menestyksestä.


Ensin pitää antaa tuomarin tutkia, sitten huilataan "iskän" sylissä ja lopuksi näytetään kauniilta.

Tulokset vielä virallisemmassa muodossa
Tuomari; Elina Haapaniemi
Shan-Aran Bediasite, BeeJii: NUO EH2
Shan-Aran Billitonite, Riku: NUO ERI1 PU2 VASERT
Shan-Aran Basanite, Sini: NUO ERI1 PN1 SERT VSP

18.07.2010 Ylivieskan kansainvälinen näyttely
Petri pakkasi eilen lauantaina Kajsan ja Millan autoon ja suuntasi auton kohti Vaasaa. Sari ja Jarkko olivat ystävällisesti luvanneet Petrille ja tytöille yösijan ennen sunnuntain Ylivieskan näyttelyä.

Aamulla oli aikaisin startattava aikaisin, koska Ylivieskassa kehä alkoi heti yhdeksältä aamusta. Tuomari oli tällä kertaa tanskalainen Gunnar Nymann.
Kuten yleensäkin, kehät aloitetaan pentujen jälkeen uroksilla, joten kohta olikin Pomon vuoro astella kehään. Tuomari ei kuitenkaan lämmennyt Pomosta kuin erittäin hyvän verran ja oli vielä sanonut, ettei korkeutta saa tulla yhtään enempää. Tämä on ihme, koska Pomo ei missään tapauksessa ole vielä rotumääritelmän ylärajallakaan, mutta tuomari oli sanansa sanonut.
Urosten jälkeen oli narttujen vuoro ja meiltä ensin meni Kajsa. Kajsakaan ei suuremmin tehnyt vaikutusta tuomariin, vaan tuomari moitti mm. Kajsan päätä mitäänsanomattomaksi. Näin sitä pudottiin taas maan pinnalle...
Milla kuitenkin teki taas normaalia tulosta, eli laatuarvostelussa erinomainen ja paras narttu-kilpailussa kolmas, sekä rodun paras veteraani. Millan kasvattaja, Åsa olikin laskeskellut, että tämä oli Millan neljästoista (14) ROP-VET.

Tulokset sitten vielä viralliseen muotoon kirjoitettuna...
Tuomari: Gunnar Nymann, Tanska
Shan-Aran Bixbite, Pomo: NUO EH1
Shan-Aran Buergerite, Kajsa: NUO EH1
Chow-Magic Gardens Ghost, Milla: VET ERI1 PN3 ROP-VET

17.07.2010 HELLETTÄ, HELLETTÄ EDELLEEN...
Mäntsälän kaikkien rotujen näyttelyyn oli ilmoitettu B-sarjasta ainoastaan mustat pojat, eli BeeJii ja Riku
Tuomarina oli Saija Juutilainen, josta tiedetään, ettei kaikille ERInomaista tule herumaan ja koska edelliseltä kerralta oli hyvät tulokset "plakkarissa", niin siitä oli hyvä ponnistaa...
BeeJii ei kuitenkaan tehnyt samaa vaikutusta kuin edellisellä kerralla, eli nyt oli tyytyminen erittäin hyvään. Rikulle tuli kesäturkista huolimatta ERInomainen ja paras uros-kilpailussakin kolmas tila, joka vielä "höystettiin" sertillä.
Hienosti meni molemmilla pojilla, kiitokset poikien näyttelyttämisestä Jatalle ja Kurrelle sekä Briitalle ja Jarmolle.

Tulokset taasen tässä...
Tuomari: Saija Juutilainen
Shan-Aran Bediasite, BeeJii: NUO EH2
Shan-Aran Billitonite, Riku: NUO ERI1 PU3 SERT

13.07.2010 HUH HELLETTÄ...
Helle piinaa oikein kunnolla tällä hetkellä eteläisestä Suomea. Onneksi koirat hakeutuvat varjoon tai tulevat sisälle viileämpään, kiitos ilmalämpöpumpun. Sitten muihin asioihin, eli viimeisimpiin kuulumisiin. Paljon ja kaikkea on sattunut ja tapahtunut viime päivityksen jälkeen. Lähinnä olemme osallistuneet näyttelyihin ja oikein mukavilla tuloksilla.
Siirrytäänpä sitten tuloksiin ja muihin päivityksiin...

11.07.2010 Hellettä ja Karjaan kaikkien rotujen näyttely...
Kuten useina vuosina, olin tänäkin vuonna ilmoittautunut töihin Karjaan näyttelyyn, kun se vielä on meille ns. kotinäyttely. Ilokseni vielä tuomari, jonka kehään pääsin töihin, oli Kirsti Louhi. Kirsti on miellyttävä ja lämminhenkinen ihminen, joka on höystetty aimo annoksella erinomaista huumorintajua. Juurikin tuollaisen tuomarin kehässä on ihana viettää päivää. Päivän hellekään ei tuntunut ylitsepääsemättömältä, kun seura on viihdyttävää. Kiitos taas kivasta päivästä Kirsti.

Näyttelyyn oli meidän koirista ilmoitettu Kajsa ja Milla, samoin B-pentueesta mustat pojat, eli BeeJii ja Riku. Tuomarina choweilla oli ranskalainen Chantal Méry, joka itsekin on omistanut chow chown, sekä on Ranskan Chow Chow yhdistyksen puheenjohtaja.
Ensin kehässä pyörähtivät BeeJii ja Riku. Pojat esiintyivät ERInomaisen arvoisesti ja sijoittuivat luokassa toiseksi ja kolmanneksi. BeeJiin tulos oli jälleen koiran arvoinen, kun Briitta itse esitti pojan. BeeJii varmaan tuumi, ettei mammalle sovi ei "ryttyillä" ja käyttäytyi mallikkaasti. Paras Uros-kilpailussa poikien sijoitus oli sitten kolmas ja neljäs. Tällä kertaa sertit ja varasertit jäivät kahdelle ensimmäiselle koiralle, joten lisukkeita ei herunut.
Kun urokset oli arvosteltu, niin meidän koirista ensimmäisenä kehään pääsi/joutui Kajsa, joka myöskin esiintyin ERInomaisesti. Millan vuoro koitti vasta sitten, kun kaikki muut oli arvosteltu ja viimeisenä, muttei vähäisempänä oli veteraanin vuoro. Millalle myös herui ERInomainen. Paras Narttu-kilpailussa meille koitti oikein yllätysten yllätys. Kajsa sijoittui parhaaksi nartuksi saaden neljännen sertin, Millan sijoitus oli PN3 ja rodun paras veteraani. UPEETA...
Enää olikin vuorossa rodun parhaan valinta, jossa vastakkain olivat junioriluokassa kilpaillut Huaming Morris ja meidän Kajsa. Tuomari valitsi tästä parista Kajsan rodun parhaaksi, tuossa kohtaa meinasi usko loppua, että meidän Kaisuli oli voittanut rodun.
Sitten alkoi pitkä ja puuduttava odotus helteessä. Ryhmäkehien alkuun oli paljon aikaa, kun rotukehä oli heti aamulla kymmeneltä ja ryhmät alkoivat neljän aikoihin iltapäivällä. Tosin koirilla ei ollut kuuma, kun kaikki makoilivat omissa "yksiöissään" eli kevythäkeissään verhoutuneina kylmällä vedellä kastettuihin loimiin.
Lopulta odotus palkittiin ja ryhmät alkoivat. Ensin kutsuttiin veteraanit kilpailemaan paremmuudestaan ja siihen osallistui Milla, tällä kertaa Milla ei päässyt edes jatkoon, vaan käteltiin heti pois. Jonkin ajan kuluttua sitten kutsuttiin ryhmä 5:n koiria kokoontumiskehään ja siitä tovin kuluttua koitti hetki, jolloin pystykorvaryhmän koirat menivät ryhmäkehään.
Tuomarina ryhmässä toimi myös rodun ottanut Chantal Méry. Kajsa pääsi hienosti jatkoon ja silloin olin jo onnellinen saavutuksesta, mutta parempaa oli tulossa. Kuuluttaja alkoi kertomaan tuomarin sijoittamien koirien nimiä ja ensimmäisenä sanottiin Kajsan nimi, eli Kajsalle upeasti RYP-4. Uskomaton yllätys!!

Ja tulokset sitten viralliseen muotoon kirjoitettuna ovat seuraavanlaiset:
Rotu- ja ryhmätuomari: Chantal Méry, Ranska
Shan-Aran Bediasite, BeeJii: NUO ERI3 PU4
Shan-Aran Billitonite, Riku: NUO ERI2 PU3
Shan-Aran Buergerite, Kajsa: NUO ERI1 PN1 SERT ROP RYP4
Chow-Magic Gardens Ghost, Milla: VET ERI1 PN3 ROP-VET

04.07.2010 Lisää hienoja näyttelytuloksia...
Ainoana koirana tänä päivänä näyttelyssä Shan-Aran kasvatteja edusti Riku. Riku perheineen oli suunnannut Porista kohti Forssaa, jossa järjestettiin kaikkien rotujen koiranäyttely. Tähän näyttelyyn oli tuomariksi ilmoittautunut Juha Kares, kennel Chic Choix. Käsittääkseni Juha arvosteli Forssassa ensimmäisen kerran chowit.
Rikulla oli liiaksi "keskusteltavaa" tuomarin kanssa, joten Rikun oli tyytyminen erinomaisen arvostelun lisäksi luokka kakkosen paikkaan. Paras Uros-kilpailussa Riku sai paikan kolme ja lisukkeena varasertin. Hienosti meni!! Itseäni kasvattajana miellytti Rikun saama arvostelu, joka oli hyvä. Tuomari oli vielä kehän jälkeen tullut tervehtimään Rikua ja sanonut, "jos ei asiaa olisi ollut noin paljon, niin sijoitus olisi ollut parempi", joten uudemman kerran sitten näytille, kun Juha seuraavan kerran arvostelee jossain chowit.

Ja tulokset...
Tuomari Juha Kares
Shan-Aran Billitonite, Riku; NUO ERI2 PU3 VASERT

03.07.2010 Twist soi Yyterin eikä kun Pori KV vuorossa tänään...
Sunnuntaiaamu sarasti aurinkoisena ja matka kohti Poria alkoi aamulla kuuden jälkeen, että varmasti ehtisimme riittävän ajoissa näyttelypaikalle. Chowien kehä oli merkitty alkavaksi heti kymmeneltä aamulla ensimmäisenä rotuna.
Perille päästyämme Petri aloitti teltan kokoamisen ja koirien yksiöiden sijoittamisen teltan suojiin. Koirat eivät kuitenkaan tällä kertaa olleet lainkaan häkeissä viihtyviä, vaan makoilivat telttojen antamissa varjoissa.
B-pentueesta paikalla näyttelyssä olivat BeeJii, Pomo ja Riku, sekä meiltä Kajsa. Milla-mummeli on myös näyttelytohinoihin ilmoitettuna. Tuomariksi tähän näyttelyyn oli saapunut Hassi Assenmacher Saksasta. B-pojat kilpailivat pelkästään keskenään nuorten luokassa. Pomo ja Riku saivat ERInomaisen ja BeeJiin oli temppuiluiden takia tyydyttävä Erittäin Hyvään. Kilpailuluokassa Riku oli ensimmäinen, Pomo toinen ja BeeJii EH:n saaneena kolmas. Paras Uros-kilpailussa Riku sijoittui kolmanneksi sertin kera ja Pomo oli neljäs varasertillä. Upeasti pojat menestyivät. Tytöt kilpailivat yksin omissa luokissaan ja saivat ERInomaiset. Kajsalle lohkesi vielä Paras Narttu-kilpailussa toinen sija varasertillä sekä varacacibilla. Millä ei mahtunut neljän parhaan joukkoon, mutta oli kuitenkin rodun paras veteraani.

Kehän jälkeen vielä jutusteltiin siinä telttojen varjossa, ennen kuin Briitta ja Jarmo, Jatta ja Kurre, sekä Sari ja Jarkko poistuvat paikalta kuka mihinkin suuntaan lähtien.
Olipa kiva nähdä teitä kaikkia yhtä aikaa. Toivottavasti jossain vaiheessa voimme hieman kauemminkin viihdyttää toisiamme, ehkä jo elokuussa erikoisnäyttelyssä.

Sitten vaan odoteltiin ryhmien alkamista ja nautittiin auringonpaisteesta, jopa niin paljon, että nahka paloi, vaikka sitä yritinkin suojakertoimin rasvata. Veteraaneissa ei Millalle tällä kertaa auennut jatkopaikkaa, mutta tuotiin rotua esille.

Laitetaan vielä tulokset listattuna:
Tuomari Hassi Assenmacher, Saksa:
Pojat ensin:
Shan-Aran Bediasite, BeeJii: NUO EH3
Shan-Aran Billitonite, Riku: NUO ERI1 PU3 SERT
Shan-Aran Bixbite, Pomo: NUO ERI2 PU4 VASERT
Sitten tyttöset:
Shan-Aran Buergerite, Kajsa: NUO ERI1 PN2 VASERT VARA-CACIB
Chow-Magic Gardens Ghost, Milla: VET ERI1 ROP-VET


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Toukokuu
23.05.2010 Hieman parempia kuulumisia kuin esim. viime viikonloppuna...
Tänään oli Helsingissä KV-näyttely, eli Aptus Show, johon meiltä kotoa oli ilmoitettuna nuo "pikku-neidit" Elsa ja Kajsa. Sattuneista tapahtumista johtuen matkaan mukaan pääsi vain Kajsa, Elsan jäädessä kotiin "kärsimään" dopingkarenssista.
Kasvateistamme oli myös näyttelyyn ilmoitettu myös BeeJii ja Riku.
Pojat aloittivat urakan ensimmäisenä ja tuloksia tuli seuraavasti, Riku sijoittui hienosti luokassaan kolmanneksi erinomaisella laatumaininnalla ja tällä kertaa BeeJiin oli tyytyminen erittäin hyvään, mutta kuitenkin sijoittuen luokassa neljänneksi. Nuorten luokkaan oli ilmoitettuna 5 koiraa.
Nuorten luokan nartuissa Kajsa kilpaili yksinään Elsan oleillessa kotona. Tämä jännitti ainakin minua, johtuen siitä, että tuomarilla ei ollut ketään vertailukohtaa luokassa. Upeasti Petri handlasi Kajsalle laatuarvosanan erinomainen, joten Kajsa "matka" jatkui kohti paras narttu-kilpailua.
Paras narttu-kilpailussa Kajsa sijoittui uskomattoman upeasti toiseksi, saaden toisen sertin ja varacacibin. Näillä näkymin varacacib kääntyy cacibiksi, koska ROP-koiralla, Parmelia Galatealla on CIB-arvoon oikeuttavat cacibit koossa ja hakemus FCI:llä. Nyt vaan jäämme odottamaan, että miten tulee käymään.

Upeaksi tämän päivän tulokset tekee se, että tuomarimme, Will de Vries-Hoogland, Alankomaista, ei ollut mikään ns. ERI-automaatti, vaan tarkka tuomari, jolta ei kaikille erinomaista herunut.
Laitetaan vielä tulokset viralliseen muotoon seuraavasti:
Tuomari; Will de Vries-Hoogland, Alankomaat
Ensin pojat:
Shan-Aran Bediasite, BeeJii: NUO EH4
Shan-Aran Billitonite, Riku: NUO ERI3
ja tyttö:
Shan-Aran Buergerite, Kajsa: NUO ERI1 PN2 SERT VARA-CACIB

17.05.2010 Elämä alkaa sittenkin hymyilemään.
Iltapäivällä puolen kolmen aikoihin, samaan aikaan, kun jonotin Helsingin eläinsairaalan ajanvarausnumeroon, koputteli toinen puhelu, johon en ehtinyt vastata. Vastaajaan oli kuitenkin jätetty viesti, että Elsa on niin paljon toipunut, että Elsa pääsee kotihoitoon klo 16.00 jälkeen. Tämä oli se todellakin paras uutinen, jonka voimme saada. Petri tuli työpaikalleni ja siitä lähdimme yhdessä hakemaan Elsaa kotiin. Ilomme oli kyllä ylimmillään, kun vihdoinkin neidin saimme luoksemme tutkimushuoneeseen ja häntääkin Elsa jaksoi heiluttaa.

Jälkeenpäin olen monesti pohtinut, että mitä olisikaan tapahtunut, jos emme olisi päässeet Elsan kanssa perjantaina Lohjan Pieneläinklikalle vastaanotolle. Haluammekin kiittää suunnattomasti eläinlääkäreitä, Nina Karenkoa ja Aija Jantusta, jotka yhteistuumin, verikokeiden valmistuttua olivat heti babesian kannalla ja laittoivat Elsalle lähetteen Helsingin Eläinsairaalaan Viikkiin, jossa Elsa sai parasta mahdollista hoitoa juurikin babesiaan. SUURKIITOKSEMME.

Elsan diagnoosiksi oli varmistettu babesioosi, ruskean koirapunkin aiheuttama punatauti.
Alla hieman tekstiä, jonka löysin netistä koskien ko. tautia;
Linkki koko artikkeliin;
Tapausselostus: Babesia canis -tartunta koiralla, kirjoittaneet Maria Louhelainen ja Thomas Spillmann, julkaistu Eläinlääkärilehdessä vuonna 2009.
YDINKOHDAT:
• Koiran babesioosi on maailmanlaajuisesti esiintyvä puutiaisvälitteinen tauti, jonka aiheuttajana ovat Babesia-sukuun kuuluvat, punasoluihin hakeutuvat alkueläimet.
• Babesia canis on useimmiten tartunnan aiheuttaja eurooppalaisilla koirilla.
• Babesioosin tyypilliset oireet johtuvat hemolyyttisestä anemiasta ja toissijaisesti hapenpuutteen seurauksena syntyvistä elinvaurioista. Babesioosi-diagnoosi tehdään havaitsemalla loiset punasoluissa tai PCR-tutkimuksella.
• Babesia canis -tartunnan hoitona käytetään imidokarbi-injektioita oireenmukaisen tukihoidon ohella.

14.05.2010 Karhunpoika sairastaa, häntää hellikäämme...
Jo aamusta huomasimme, ettei Elsalla ollut lainkaan kaikki kunnossa. Koira, joka ei koskaan jättäisi lenkkeilyä väliin, ei liikahtanutkaan oven suuntaa, kun lenkille lähtö oli ajankohtainen. Tästä huolestuneena varasin heti aamulla ajan pieneläinklinikalle. Saimme onneksi ajan vielä seitsemältä illalla ja silloin veimme Elsaa jo kiireesti lääkäriin. Elsan kunto oli rohmatamaisillaan, ellei jo romahtanut, kuumettakin 40,2º. Elsasta otettiin verikokeet ja Elsalle laitettiin nesteytys.
Näine hyvinemme jäimme sitten odottelemaan tulosten valmistumista ja eläinlääkärin käydessä katsomassa miten menee, annettiin meille arvio, ettei kaikki todellakaan ole hyvin. Ensimmäinen epäilys, johtuen koiran kunnosta oli leptospiroosi, mutta näin ei ollutkaan.
Lääkärimme keskusteli toisenkin lääkärin kanssa ja he yhteistuumin tulivat siihen tulokseen, että Elsalla saattaa olla ruskean koirapunkin aiheuttama babesioosi, vaarallinen tauti sekin. Meiltä tiedusteltiin, että oltiinko valmiita toimittamaan Elsa Helsinkiin saamaan hoitoa. Sitähän ei tarvinnut edes miettiä, vaikka enimmillään kustannukset voisivat olla jopa pari tuhatta euroa. Elsa on kuitenkin rahaakin tärkeämpi meille ja koska koira on otettu, niin onhan se hoidettava, vaikka mitä tulisi.
Niiltä istumisilta/seisomisilta starttasimme auton nokan kohti Helsinkin, ensin soitto kuitenkin vanhemmilleni, että käyvät ruokkimassa muun lauman, joka jäi kotiin.
Kiitos jälleen kerran kaikesta avusta äiti ja isä.
Helsinkiin saavuttuamme ja ilmoittauduttuamme, jäimme odottelemaan eläinlääkärin vastaanotolle pääsyä. Tämä kaikki tuntui olevan minulle liikaa ja tunteet pinnassa, joten itkukin taisi tulla useampaan kertaan, ennen kuin eteenpäin pääsimme.
Loppujen lopuksi pääsimme tutkimushuoneeseen ja Elsalta uudelleen otettiin lämpö ja nyt mittari näyttikin jo 40,9º. Tuntui, että Elsan tajunta olisi jossain määrin "hämärtynyt" ja olisikohan myös väsymyksellä ollut osuutta asiaan. Kun Elsan oli aika siirtyä ns. osastolle, ei Elsa enää tuntunut pysyvän jaloillaan, vaan Petri kantoi Elsan perille.
Surullisin mielin jätimme Elsan sinne ja suuntasimme kotiin ilman koiraa. Onneksi lääkäri lupasi, että soittavat kuulumisia Elsan voinnista joka aamu. Mikäli ei aamuisten soittojen ohella kuulu Helsingistä mitään, on Elsalla kaikki ns. hyvin.

11.05.2010 Vihdoinkin Petri ja Elsa saapuivat kotiin maailmanvalloitukselta. Kaikkiaan reissaajat olivat reissussa yli kaksi viikkoa.
Alla muutama sana reissusta ja käydyistä näyttelyistä... mukana myös muutama kuva matkan varrelta.

Toukokuun ns. äitienpäiväviikonloppu reissaajilta meni Ukrainassa Lvivssä järjestettävissä näyttelyissä. Kaikkiaan Chow Chown kanssa pystyi viikonlopun aikana osallistumaan kolmeen näyttelyyn, eli 2 x KV ja 1 x erikoisnäyttely.
Ukraina ei kuitenkaan tarjonnut Elsalle ns. parastaan, vaan Elsa keräili kaikenlaisia arvosanoja Hyvän ja Erinomaisen väliltä, sertejä ei tuosta maasta herunut lainkaan. Pitänee varmaankin yrittää tottua siihen, ettei aina voi voittaa, ei edes joka kerta.

Alla vielä lueteltuna "saavutukset";
09.05.2010 Ukraina Lviv KV
Tuomari; Guido Vandoni, Italia
Shan-Aran Birmite, Elsa: NUO ERI2 VARASERT

08.05.2010 Ukrainan Lviv KV
Tuomari; Stefan Popov, Romania
Shan-Aran Birmite, Elsa: NUO H

08.05.2010 Ukraina Lviv Chow Chow Championships
Tuomari; Philip Behan, Irlanti
Shan-Aran Birmite, Elsa: NUO EH

Tässä muutama kuva Ukrainasta...


Sijoituspallit erkkarissa


ROP ja VSP-koirien kruunut


ROP ja VSP koirat

Ennen Ukrainaan menoa viettivät Petri ja Elsa, sekä Viivi, Bertta ja Saurus pari päivää lomaillein Puolassa. Hienosti järjestetty asia, ettei tarvinnut matkustaa edes takaisin Tallinnaan saakka, kun uusi reissu starttasi heti edellisen päättyessä.
Petri ja Viivi koirineen nauttivat rauhallisista päivistä ilman bussissa keikkumista, syöden hyvin ja rauhassa koiria ulkoiluttaen.

02.05.2010 Sillä aikaa, kun Elsa niitti mainetta Montenegrossa, pakkasin itse Kajsan ja Millan autoon sekä suuntasimme auton nokan kohti Mouhijärveä. Mouhijärvellä järjestettiin ryhmänäyttely, johon olimme ilmoittautuneet, samoin oli tehnyt Pomon porukat Vaasasta. Oli taas mukava nähdä Sari ja Jarkko puhumattakaan Pomosta. Näyttely oli siitäkin kiinnostava, sillä tuomariksi oli merkitty Harto Stockamari, joka myös oli rodun ns. uusia tuomareita.

Ensin vuoroon astui Pomo, kuten uroksien vuoro on aina ensin. Pomo ei kuitenkaan vakuuttanut tuomaria aivan viimeiseen asti, vaan Pomon oli tällä kertaa tyytyminen erittäin hyvään. Tosin arvostelu oli oikein hyvä, joten ihmetykseni oli suuri, kun eriä ei irronnutkaan. Koska Pomo oli ainoa näyttelyyn ilmoitettu uros, tulikin Kajsan vuoro melko nopeasti. Hieman alkoi jännittämään, sillä nykyään en useinkaan joudu kehässä pyörähtämään. Kajsan kanssa samassa luokassa kilpaili kaksi muutakin narttua ja ainoana näistä Kajsa "pokkasi" itselleen laatumaininnan erinomainen. Voi että oli "mammalla" ilo ylimmillään. Ajattelinkin, että ainakin varasertiin oli mahdollisuus, koska uskoin viimeiseen asti avoimessa luokassa kilpailevan nartun vievän sertin itselleen. Kun aikanaan, muutaman koiran jälkeen, oli Millan vuoro, niin taas jännitys nosti hieman päätään, mutta mielestäni hyvin hallitsin tilanteen. Tuomari tuntui tykkäävän myös Millasta, joten Millallekin heltisi eri ja näin ROP-VET. Paras narttu-kilpailussa Milla kiilasi Kajsan eteen ollen PN2 ja Kajsa näin PN3, eli kuudesta nartusta tuomari katsoi erinomaisen arvoiseksi vain kolme koiraa.
Sitten alkoikin pitkä ja puuduttava odotus, ennen kuin ryhmäkilpailut viimein alkoivat. Ilma oli tuulinen ja kylmä, ajoittain satoi vettä sekä hieman rakeitakin. Lopulta kuitenkin ryhmäkehät alkoivat ja viimeisenä ennen BIS-kilpailua käytiin BIS-VET-kilpailu.
Milla onneksi jaksoi pitkästä päivästä huolimatta esiintyä reippaasti ja palkittiin lopulta näyttelyn toiseksi parhaana veteraanina. Upeaa !!!

Mouhijärven tulokset vielä virallisesti ilmoitettuna:
Tuomari: Harto Stockari, BIS-VET tuomari: Hannele Jokisilta:
Shan-Aran Bixbite, Pomo: NUO EH1
Shan-Aran Buergerite, Kajsa: NUO ERI1 PN3 SERT
Chow-Magic Gardens Ghost, Milla: VET ERI1 PN2 ROP-VET BIS2-VET

Montenegrosta kantautui päivän aikana myös aivan uskomattoman hienoja kuulumisia. Edellisestä päivästä poiketen reissulaiset olivat siirtyneet Barista Petrovaciin, jossa oli tämän päivän näyttelyt. Näyttelyistä oli mahdollisuus saavuttaa sekä Montenegron, että Makedonian muotovalion arvot, mikäli serti vaan kohdalle osuisi.
Ensimmäisenä oli Montenegron kansallinen näyttely ja tuomarina toimi Zsolt Lokodi Romaniasta. Tuomari oli ihastunut Elsaan niin paljon, että oli palkinnut Elsan rotunsa parhaana ja antaen sertin. Tällä sertillä siis Elsa valioitui sekä Montenegron, että Bulgarian valioksi. Iltapäivällä myöhemmin oli vuorossa vielä tuo mainitsemani Makedonian näyttely, josta Elsalle myös annettiin serti. Näin ollen Elsa saavutti kaikki kolme valionarvoa, jotka saavutettavissa oli. Nyt nimen eteen liitetään vielä seuraavat tittelit; ME & BG & MK MVA.

Kuulumisten täydentäminen jatkunee myöhemmin....


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Maaliskuu
20.03.2010 Vuodesta on kulunut kohta neljännes ja nyt vasta sain aikaiseksi kuulumisten päivittämisen. Tuntuu, ettei aika riitä tai muuten vaan ei viitsi aloittaa. Päivittämisen syitä on kyllä ollut runsaasti ja se hieman harmittaa.

Tänä aamuna Petri starttasi Elsan kanssa näyttelyyn Tampereelle. Tampere KV on ensimmäinen kotimaan näyttely, johon Elsa on ilmoitettu. Kajsakin oli ilmoitettu, mutta sattumien kautta Kajsan oli jäätävä kotiin.
Näyttelyssä esitettiin kaikkiaan neljä (4) B-pentueemme kasvattia; S-A Bediasite, S-A Billitonite, S-A Bixbite sekä S-A Birmite.
Ensimmäisenä vuoroon joutuivat/pääsivät pojat, jotka olivat vielä ilmoitettu junioriluokkaan. Luokassa kilpaili kaikkiaan kuusi (6) urosta. Pojat nappasivat kolme (3) ensimmäistä sijaa arvosanalla ERInomainen. Pojista vielä S-A Bixbite, Pomo nappasi itselleen kotiinviemisiksi VARASERTin. Onnea kovasti Sari, Jarkko & Pomo. Kiitos myös Rikun ja BeeJiin omistajille poikien esittämisestä ja onnittelut hyvistä sijoituksista.
Elsa olikin ilmoitettu tällä kertaa nuorten luokkaa, koska ikäkin sen salli ja tällä olisi vältetty tyttöjen samalla luokassa kilpaileminen, mikäli Kajsa olisi voinut osallistua. Elsa menestyi yli odotusteni, sillä jostain minulla oli "etiäinen", ettei Elsa tule tuossa sakissa pärjäämään, mutta jälleen kerran olin väärässä. Elsa sijoittui luokassaan ensimmäiseksi, narttuja luokassa kaksi (2). Lisäksi Elsa sijoitettiin Paras Narttu-kilpailussa kolmannelle sijalle ja Elsa "pokkasi" itselleen kolmannen SERTinsä.
Tässä ei voi olla kuin nöyrä ja tyytyväinen kasvattien menestykseen.

Laitetaan tähän alle vielä tulokset virallisesti;
Tampere KV 20.03.2010
Tuomari; Bo Skalin
Urokset:
Shan-Aran Bediasite, BeeJii; JUN ERI3
Shan-Aran Billitonite, Riku; JUN ERI2
Shan-Aran Bixbite, Pomo; JUN ERI1 VASERT
Nartut:
Shan-Aran Birmite, Elsa; NUO ERI1 PN3 SERT


(c) Valtteri Niemi

06.03.2010 Virosta kantautui upeita näyttelytuloksia...
Kurre ja Riku olivat jälleen näyttelymatkalla Virossa, eikä suinkaan turhaan. Riku oli ilmoitettu Tallinnassa pidettyyn kaikkien rotujen näyttelyyn silmällä pitäen mahdollisuutta saavuttaa Rikulle JMVA-titteli. Titteli ei kuitenkaan jäänyt haaveeksi, vaan Riku pyörähteli kehässä kokonaisuudessa aivan rodun parhaaksi asti. Nyt kun Tallinnasta Riku sai viimeisen juniorisertin, niin se sama junioriserti valioittaa Rikun myös Latvian juniorivalioksi.
Täten Riku käyttänee julkisesti itsellään nimen edessä titteleitä EE & LV JMVA. Kasvattajat onnittelevat Rikua omistajineen upeasta saavutuksesta näyttelysaralla.

Virallisesti ilmoitettuna näin;
Tallinna KR 06.03.2010
Tuomari; Ligita Zake, Latvia
Shan-Aran Billitonite, Riku; JUN ERI 1 JUN-SERT JUN-ROP PU1 ROP EE & LV JMVA

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Helmikuu
21.02.2010 Liettua, Panevezyz KR
Nyt porukat siirtyivät Latviasta Liettuaan ja näyttelyyn Panevezysiin.
Panevezysissä järjestettiin kaikkien rotujen näyttely ja kuten eiliseenkin päivään, oli kaikkiaan kolme kasvattiamme, tietenkin ne samat, ilmoitettu.
Tässä näyttelyssä ensimmäiseksi jälleen joutui/pääsi kehään Riku. Tällä kertaa tuomari ei ollut suosiollinen, vaan Rikun oli tällä kertaa tyytyminen Erittäin Hyvään arvosteluun.
Koska tässä näyttelyssä ei ollut lainkaan nuorten luokkaan, oli Pomon kilpailtava avoimessa luokassa. Pomo tepasteli itselleen arvosanan ERInomainen ja koska junioreissa ei kumpikaan näyttelyssä esitetyistä koirista saanut eriä, oli Pomo täten Paras Uros ja "pokkasi" itselleen ns. voittoSERTin, joka tulee valioittamaan Pomon sitten aikuisena.
Sitten olikin vuorossa Elsa, joka tässä näyttelyssä, poiketen eilisestä, esitettiin junioriluokassa haaveena saavuttaa Liettuan junioriserti ja näin saavuttaa LT JMVA-titteli. Haaveista tuli totta, kun Elsa voitti kilpakumppaninsa saaden ERIn ja sen juniorisertin, toki tuomari olisi voinut sen jättää antamattakin, mutta tuntui tykästyneen näihin meidän lyhytkarvaisiin kasvatteihimme. Eli Elsan nimen eteen kirjataan tittelit BALT & BY & EE & LV & RU & LT JMVA BY JV-09, kyllä tuntuu hienolta.
Monikaan ei tunnu arvostavan mitenkään näitä juniorina saavutettuja valionarvoja, mutta meille ne merkitsevät kovasti. Harvemmin mihinkään näyttelyyn on pystynyt osallistumaan ilman kilpailua, lukuunottamatta Valmieran näyttelyä ja kaikkiin näihin näyttelyihin on pitänyt matkustaa, koska ei kukaan näitä valionarvoon oikeuttavia sertejä ole kotiin noin vaan toimittanut.
Ryhmäkehässä Petri esitti vielä parikilpailussa Elsan ja Pomon ja upeasti esittin. Pomo & Elsa, Petrin handlauksella sijoitettin BIS2-pariksi, UPEAA KERRASSAAN!!

Viralliset tulokset tässä:
Tuomari: Jurate Butkiene, Liettua
Shan-Aran Billitonite, Riku: JUN EH
Shan-Aran Bixbite, Pomo: AVO ERI N-SERT
Shan-Aran Birmite, Elsa: JUN ERI JUN-SERT JUN-ROP BALT & LT JCH
Parikilpailu:
Tuomari:Tatjana Sinicina, Valko-Venäjä
Shan-Aran Bixbite & Shan-Aran Birmite: BIS 2-pari

Maanantaina matka päättyy ja matkaajat saapuvat väsyneinä, mutta yhtä kokemusta rikkaampina. Tervetuloa kotiin reissulaiset.

20.02.2010 Tuloksia Latviasta, Valmieran näyttelystä
Eilen Helsingistä alkaneen näyttelyturneen ensimmäinen etappi oli Latviassa, Valmieran kaupungissa, missä järjestettiin kaikkien rotujen näyttely. Näyttelyreissulle starttasivat Petri sekä Elsa ja Pomo, sekä Kurre ja Riku.

Olimme aikoinaan ehdottaneet, jos Sarille ja Jarkolle sopii, niin Petri mielellään ottaa Pomon mukaan matkalle. Tähän mahdollisuuteen Sari ja Jarkko tarttuivat ja toivat Pomon meille. Samalla Sari ja Jarkko yöpyivät meillä, jatkaen matkaa sukuloimaan. Kiitos meidän koirien viihdyttämisestä ja seuranpidosta.

Tuomarina Valmierassa toimi Unkarista oleva herrashenkilö László Erdös. Riku aloitti esiintymällä ERInomaisesti ja saavuttaen juniorisertin. Sitten nuorten luokassa Pomo sijoittui toiseksi arvosanalla ERInomainen ja saaden CQ:n (sertifikaatinarvoinen). Lopulta tuli sitten Paras Uros-kilpailu, jossa sijoitukset jakautuivat seuraavasti, Riku sijoitettiin kakkoseksi ja Pomo kolmanneksi. Hienosti meni pojat!
Elsa kilpaili tässä näyttelyssä nuorten luokassa, koska Elsalla oli jo "plakkarissa" juniorimuotovalioarvo Latviasta. Elsa sai myös ERInomaisen, lisäksi tuomari oli sitä mieltä, että Elsakin oli sertinarvoinen. Paras Narttu-kilpailussa Elsa taipui sitten PN2-tilalle juniorinartun viedessä ykköspaikan sekä rodun voiton, koska voittajakoira ei voinut vastaanottaa aikuisten sertiä junioriluokassa, niin Elsalle ojennettiin tämä serti.
Päivän päätteeksi Pomo ja Elsa esiintyivät parikilpailussa kuitenkaan siinä sijoittumatta. Hienoa tuoda esiin lyhytkarvaiset pariluokkaan. Kiitos Petri!

Viralliset tulokset vielä:
Tuomari: László Erdös, Unkari
Shan-Aran Billitonite, Riku: JUN ERI KP JUN-SERT PU2
Shan-Aran Bixbite, Pomo: NUO ERI2 SA PU3
Shan-Aran Birmite, Elsa: NUO ERI1 SA PN2 SERT

14.02.2010 Tuloksia Virosta
Riku ja Kurre reissasivat lahden toiselle puolelle Tallinnaan osallistuakseen JUN-SERTsiellä järjestettävään kansainväliseen näyttelyyn. Tuomarina toimi Miroslaw Redlicki Puolasta.
Hienosti sujui poikain esiintyminen junioriluokassa. Riku voitti luokkansa ERInomaisella, vastaanotti juniorisertin, ollen VSP-juniori ja lopuksi vielä PU4. Nyt on Rikulla jo kaksi juniorisertiä, eli yhtä vailla JMVA-arvoon. Toivottavasti saavutatte sen viimeisemmänkin.
Onnittelut upeasta menestyksestä Viron näyttelyssä.

Lisätään vielä ihan virallisesti tulokset tähän alle.
Tuomari: Miroslaw Redlicki, Puola
Shan-Aran Billitonite, Riku: JUN ERI1 JUN-SERT JUN-VSP PU4


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tammikuu
23.01.2010 Matkasimme Petrin kanssa aivan turisteina katsomaan Turun KV-näyttelyä. Joskus on aika rentouttavaa käydä vain katsomassa näyttelyä ilman, että omat koirat osallistuvat.
Kasvateistamme oli Pomo ilmoitettu ko. näyttelyyn ja tämä oli varmaankin suurin syy lähteä Turkuun. Tuomarina toimi Markku Mähönen. Pomo ei aivan ollut tuomarin mieleen, mutta en aivan allekirjoita kaikkia muitakaan arvoteluja, mitä tuomari jakeli. Toki voittajakoirat olivat voittonsa ansainneet ja onnittelut heille omistajineen.

Virallisesti (joskaan ei mieltä ylentävästi):
Tuomari: Markku Mähönen
Shan-Aran Bixbite, Pomo: JUN HYL
(arvosana tuomarin mielestä huonoista kintereistä)